Avtoplin – gorivo prihodnosti

Kadar govorimo o avtoplinu, imamo v mislih utekočinjeni naftni plin. Gre torej za mešanico propana in butana, ki je dandanes priljubljena predvsem pri tistih, ki so vsaj malce ekološko ozaveščeni. Pristaši avtoplina se sprašujejo, zakaj proizvajalci ne proizvajajo vozil, ki že imajo plinski pogon. Resnica je, da v nekaterih večjih državah poznajo avtoplin že več let, zaradi česar izdelujejo avtomobile na plinski pogon. Če želite tudi vi uporabljati avtoplin, so vse vaše skrbi odveč. Lahko se namreč odločite za predelavo vašega avtomobila.

Za predelavo avtomobila na plinski pogon potrebujete nekaj prostora v prtljažniku avtomobila, saj bo sistem nameščen prav tam. Vas zvok motorja med vožnjo spravlja ob živce? V kolikor se odločite za uporabo avtoplina, bo motor vašega jeklenega konjička deloval tišje, vaša vožnja pa bo veliko bolj prijetna.

Običajno imajo plini neprijeten, močan vonj, ki ga marsikdo le stežka prenese. Kljub temu, da bo avto za pogon uporabljal plin, v avtu ne bo značilnega vonja po plinu, v kolikor bo sistem nameščen pravilno. Zaradi pogona na avtoplin ne boste imeli nič več dela z avtomobilom kot pred samo predelavo, le enkrat letno boste morali očistiti filter in za vsak slučaj pregledati tudi cevi. In kje lahko polnite plin? Preverite, na katerih mestih boste v Sloveniji našli temu namenjene polnilnice.

Če povzamemo navedena dejstva, kmalu ugotovimo, da avtoplin ponuja številne prednosti, pozitivno deluje na motor avtomobila in je ekološko ter najbolj ekonomično gorivo za trenutne razmere. Odločitev ostaja vaša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *