Hiperbarična komora in kisikova terapija

kisikova-terapijaHiperbarične komore nam omogočajo varno in učinkovito dovajanje 100-odstotnega kisika pri povišanem tlaku. Hiperbarična medicina je pravzaprav medicinska uporaba kisika pri višjem tlaku kot je običajni atmosferski tlak. Običajno je zrak, ki ga dihamo, sestavljen iz 21 odstotkov kisika. Pri kisikovi terapiji v hiperbarčni komori se uporablja 100-odstotno oksigeniran zrak pri povišanem tlaku okolice za zdravljenje različnih stanj. Hiperbarična komora se uporablja za izvajanje kisikovih terapij.

Hiperbarična kisikova terapija se vedno bolj uporablja saj pospeši naravni proces celjenja telesa s povečanjem količine kisika v krvi. Zdravljenje, ki mu pravimo kisikova terpaija, poteka v zaprti (hiperbarični) komori, kjer se kisik in tlak povečujeta. Dodatno dovajanje kisika v telo ima pozitiven vpliv na zdravje, saj potrebuje telesno tkivo za pravilno delovanje zadostno količino kisika v telesu. V kolikor pa so tkiva poškodovana, se s pomočjo dodatnega kisika veiko hitreje celijo. Še posebej v ta namen (zdravljenje poškodovanih tkiv) nam pridejo zelo prav hiperbarične kisikove terapije, ker pospešijo proces celjenja celic z dovajanjem kisika na ta poškodovana področja. Kisikova terapija, ki se izvaja v hiperbarični komori, je neinvazivna in stroškovno učinkovita.

Hiperbarična kisikova terapija uporablja posebno visokotlačno komoro, ki omogoča povečano dovajanje količine kisika v pacientovo telo. Ta dodatni kisik ima več učinkov, vključno s tem, da pomaga pri celjenju ran in pomaga belim krvnim celicam pri boju proti okužbam.

Zrak v hiperbarični komori je 100 % čisti medicinski kisik, ki se daje pod nadzorovanim in reguliranim pritiskom, ki je višji kot v atmosferi. Kisik, vezan na hemoglobin, se po telesu prenaša preko rdečih krvničk. Poškodovano tkivo potrebuje več kisika, da zagotovi, da celice ne odmrejo. Medicinski kisik blagodejno vpliva na celice notranje žilne plasti in zagotavlja mikrocirkulacijo. S tako imenovanim »kopanjem« v hiperbarični komori dobi organizem do 20-krat več kisika v plazmi. Z dihanjem 100-odstotnega kisika pri povišanem tlaku potuje 20-krat več kisika skozi krvni obtok do poškodovanih organov in tkiv. To povzroči pospešeno celjenje in druge blagodejne učinke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *