Kako poteka tiskanje majic?

Tiskanje majic je nadvse priljubljena storitev, po kateri povprašujejo razni interesenti. Zanimivo pa je, da je v ozadju tega posla pravzaprav precej enostaven postopek, ki je zaslužen za to, da so po meri izdelane majice tako ugodne, storitev tiskanja poljubnih motivov pa tako razširjena. Razumljivo se točni postopki nekoliko razlikujejo glede na specifike naročila, a večinoma ne gre za kakšno posebno znanost. Ena izmed posledic je med drugim tudi ta, da je ta posel privlačen za mnoge podjetnike, ki iščejo svojo poslovno priložnost.

Kako torej poteka tiskanje majic? V osnovi gre seveda za enostaven postopek – tisk preprosto naročimo pri izvajalcu ter mu posredujemo motiv oziroma navodila, izvajalec se loti dela, čez nekaj časa pa že prejmemo končane majice. Z drugega zornega kota pa je postopek v veliki meri odvisen od tega, za kakšne vrste naročilo gre. Možnosti je namreč več, katera tehnika se bo najbolje obnesla pa je odvisno od števila majic in specifik motivov.

Za manjše število majic je v večini primerov najboljša možnost digitalni tisk. Ta se uporablja za tisk neposredno na vsako majico posebej. Omogoča zelo veliko prilagodljivost, pravzaprav lahko na majico na ta način natisnemo praktično karkoli. Digitalni tisk omogoča uporabo vseh barv, motivi so lahko v različnih dimenzijah, ta tehnika pa bo brez težav kos tudi zahtevnejšim motivom.

Za večje število majic digitalni tisk ni primeren – tiskanje majic je na ta način precej drago, pri večjih nakladah pa seveda cena igra še toliko večjo vlogo. Za dve majici ni težko plačati 20 evrov, za dvesto majic pa pač ne bomo zapravljali težko prigaranih tisočakov. Zato se uporabljajo prilagojene tehnike, predvsem sitotisk. V tem primeru se pripravi model motiva, ki se nato po zelo ugodni ceni odtisne na večje število majic. Priprava modela predstavlja nek fiksen začetni strošek, zato ta tehnika za tiskanje manjšega števila majic ni ugodna, so pa posamezni natisi nato smešno poceni, večinoma le nekaj deset centov.

V praksi tiskanje majic večinoma opravijo napredne naprave, ki so v veliki meri avtomatizirane. Prav uporabljeni pripomočki odločajo o tem, kaj bo pri tisku mogoče in kaj ne, prav tako pa je od uporabljenih naprav in tehnik odvisna kakovost končnih izdelkov, pri čemer ima sicer veliko vlogo tudi izbira majic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *