Kako se vzdržuje vrtna kosilnica?

vrtne kosilnicePridni uporabniki vrtne kosilnice precej obremenjujejo, zato jih je treba tudi redno vzdrževati in ohranjati v pravi formi. Tudi tisti, ki pri vzdrževanju urejene okolice svoje hiše niso tako vestni, se bodo morali vsaj pred začetkom sezone ali pred začetkom kakšnih večjih projektov nekoliko posvetiti vzdrževanju svoje opreme. Na srečo je vzdrževanje vrtne kosilnice precej enostavno, če seveda vemo, kaj je treba postoriti in preveriti.

Kakšno vzdrževanje zahteva vrtna kosilnica je seveda odvisno od tega, kakšne vrste kosilnico pravzaprav imamo. Jasno je, da pri kosilnici na nitko ne bo treba vzdrževati rezil, prav tako pri električni akumulatorski kosilnici ni treba skrbeti za prost pretok goriva v motor. O vzdrževanju se bo treba torej pozanimati glede na to, kakšno kosilnico imamo, če ne lahko naredimo več škode kot koristi.

Načeloma pa so opravila pri vzdrževanju vrtnih kosilnic precej podobna tudi pri različnih vrstah kosilnic. Pri vseh moramo na primer poskrbeti predvsem za optimalno formo rezalnih elementov, pa naj so to noži, nitke ali druga rezila. Ti elementi se pri redni uporabi hitro skrhajo, morda celo zlomijo, nitke pa se strgajo. Pred košnjo je treba vedno preveriti, v kakšnem stanju je kosilnica, saj s skrhanim rezilom košnja ne bo posebej učinkovita. Preverimo še druge elemente, ki so pod posebnimi obremenitvami. Pogosto je na udaru sistem za izmet oziroma lovljenje pokošene trave, pri bencinskih kosilnicah je kritičen tudi sistem za dovajanje goriva. Posebno pozornost nadalje terjajo kolesa, če gre za kosilnico na kolesih. Sedežne kosilnice zahtevajo še toliko več vzdrževanja, saj gre za kompleksnejše naprave, medtem ko robotske in električne kosilnice nasploh načeloma niso tako zahtevne.

Najboljši bodo rezultati, če vzdrževanje vrtne kosilnice zaupamo strokovnjakom. Servis vrtne opreme ponujajo različni mojstri, ki jih večinoma ni težko najti, ponudijo pa lahko prav tisto, kar potrebujemo pred uporabo vrtne kosilnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *