Rum

rumRum velja za eno najbolj priljubljenih alkoholnih pijač in tudi za eno najbolj popularnih pijač na svetu. Tudi sama zgodovina ruma je dolga in pestra. Rum se pridobiva iz sladkornega trsa in iz trsnega sirupa. Glavno vlogo pri proizvodnji ruma imata fermentacija in destilacija. Destilat, ki nastane v procesu destilacije ruma, prelijemo v lesene sode (zelo zaželeno je, da se uporabijo hrastovi sodi), kjer mora rum nekaj mesecev ali let počivati. Rum je sprva bistre barve, nato pa zaradi dodane karamele in dolgotrajnega ležanja v lesenem sodi pridobiva vedno temnejšo barvo.

Rum, ki je sicer kot pijača nastal v 15. stoletju, je ime, ki je poznano danes dobil v drugi polovici 17. stoletja. Francozi so to alkoholno pijačo poimenovali rhum, Španci so jo oklicali za ron, rum pa je nosil tudi ime Kill Devil, kar je povezano z neprijetnim občutkom, ki se pojavi po pitju močnega ruma.

Vrste ruma

Na trgu obstajajo različne vrste ruma (v grobem rum delimo na svetli in temni rum). Rum se poleg pitja uporablja tudi v različnih kulinaričnih receptih in sladkih pijačah. Na primer, beli rum, znan tudi kot lahki rum, se uporablja za izdelavo nekaterih najbolj poznanih vrst koktajlov kot je denimo mojito.

Kot že rečeno se rum uporablja tudi pri kuhanju, vendar v teh primerih posežemo po temnem rumu. Beli rum ima značilen, blag okus in se uspešno kombinira s sadnimi sokovi. Druga priljubljena vrsta je tako imenovana zlati rum, ki ima značilno karamelno barvo.
Najboljše vrste ruma so tiste, ki so shranjene v hrastovih sodih. Temni rum je veliko bolj aromatičen kot beli rum in se ravno zaradi tega zelo pogosto uporablja v kulinariki. Na trgu je moč kupiti tudi ti. začinjeni rum, ki se proizvaja v različnih barvah in kombinira z različnimi začimbami in zelišči. Ta rum ima močan okus in vonj.

Pester izbor alkoholnih pijač lahko najdete v spletni trgovini https://www.rrselection.com/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *