Srebrni prstani

srebrni-prstaniO zgodovini nakita in prstanov govorijo tudi starodavne legende kot je zgodba o kralju Minosu in Polikratu. Prstan je prvič omenjen v Herodotovi zgodbi o pečatnem prstanu, ki ga je Polikrat vrgel v morje, da bi pomiril bogove. Zgodovinsko gledamo so bili zlati ali srebrni prstani vedno vedno znak avtoritete in privilegijev sloja, ki mu nosilec prstana pripada. Material iz katerega je bil narejen prstan je pričal o bogastvu lastnika prstana. Uporaba zaročnih prstanov in poročnih prstanov se je pojavila v poznorimskem obdobju in kot obeležitev razmerja ohranila do danes.

V času renesanse so izdelavi zlatih in srebrnih prstanov namenjali veliko več pozornosti. V zlatarskih delavnicah Benetk, Firenc, Pariza so tako zlati kot srebrni prstani ali pa prstani iz drugih materialov začeli dobivati razkošne in umetniške oblike.

Tudi v današnjih časih se izdelavi ter oblikovanju prstanov namenja precej časa. Prstane iz srebra, zlata, platine, jekla ali kakšnega drugega materiala mojstri nakita radi kombinirajo s poldragimi in dragimi kamni ali pa npr. s steklom in kristalom.

Zaročni prstani

Zgodovinarji menijo, da tradicija poklanjanja prstanov ob zaroki in poroki izvira iz starega Egipta, čeprav o tem ni povsem natančnih podatkov. S tem romantičnim obredom povezujejo tudi Rimljane, ki so podarjali dva prstana – enega za hišo, ki so ga dekleta nosila med gospodinjskimi opravili, drugega, ki je bil v večini primerov izdelan iz zlata, pa so nosila dekleta, ko so šla ven iz hiše.

Pri zaročnih prstanih je predvsem od 18. stoletja naprej značilna uporaba dragih kamnov. Na prstanih se največkrat znajdejo diamanti. Če so se takšni prstani v preteklosti znašli izključno na aristokratskih rokah, je danes nekoliko drugače saj so diamanti zaradi množične uporabe postali dostopni širšemu sloju ljudi in več izključno bogatašem.

Diamantni prstani

Zakaj se v prstanih tako pogosto pojavi ravno diamant? Vsekakor velja omeniti lepote tega brezbarvnega dragega kamna. Poleg estetskega vodika pa diamant krasi še trdnost, obstojnost in vrednost. Prstan z diamantom, ki ga poklonimo ljubljeni ženski na nek način simbolično sporoča, da je tudi ljubezen prav taka – neomajna in jasna, ter se zavezuje k predanosti in zvestobi. V kolikor vaš budget ne prenese nakupa diamantnega prstana, lahko še vedno poklonite prstan, ki bo namesto diamanta vseboval brezbarven cirkon, ki s svojo lepoto in sijajem zelo spominja na dragocen kamen, kot je diamant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *