Toplotna črpalka, olajšajmo si izbiro

Toplotna črpalka je lahko enostavna izbira. Obiščite spletno stran Orca Energy in si oglejte izbiro toplotnih črpalk http://si.orcaenergy.eu/. Za lažje prepoznavanje učinkovitosti so namenjene oznake COP in SOCP. COP je kratica tujke Koeficient of Performance, pomeni pa koeficient učinkovitosti. Ob oznaki COP je navedena številka. Ta številka pomeni, da nam naprava proizvede toliko več energije kot jo potrebuje za delovanje.

V primeru številke štiri to pomeni štirikrat več energije, kot jo potrebuje za delovanje. Koeficient je odvisen od temperaturne razlike med virom toplote in temperature ogrevalne vode. Manjša kot je temperaturna razlika, bolj učinkovita je naprava. SCOP je podoben koeficient kot COP.

Imenujemo ga sezonski koeficient učinkovitosti. Razlika je v tem, da SCOP označuje učinkovitost na daljše obdobje. Pri navedenih oznakah je potrebno poznati tudi nekaj podrobnosti. Navedeni podatki niso konstanta. Kar pomeni, da se učinkovitost spreminja skladno z temperaturo vira ter temperaturo ogrevanja prostora.

Z izbrano toplotno črpalko in njenimi lastnostmi bomo tako praktično soočeni.

Večja razlika pomeni manjšo učinkovitost naprave. Podatke je hkrati treba znati brat. Kar ne pomeni osnovno pismenost, ki se jo naučimo v šolskih klopeh, ampak pomeni predvsem poznavanje osnov merjenja. Preko njih se pridobi podatke za toplotno črpalko. Zato je potrebno, da se zavedamo pogojev merjenja. Do razlik prihaja predvsem zaradi časa merjenja oziroma temperature okolice ter obremenitve sistema z več ali manj porabniki.

Čas merjenja proizvajalci lahko izvedejo v pomladnih mesecih, kar pomeni razliko z našo uporabo v zimskih mesecih. Sami pa bomo lahko imeli večjo obremenitev sistema, kot je bila v času merjenja. Najboljša ocena bo tista, ki se bo najbolj približala naši izvedbi, ter upoštevala čim daljše obdobje merjenja. Primernost naši izvedbi bo izničila morebitne razlike v obremenitvi. Daljše obdobje merjenja pa bo zajelo obdobja, ko ima naprava oba ekstrema učinkovitosti.

Osnova za učinkovitost je zasnova celotnega sistema. Sam sistem je lahko večji ali manjši. S stroškovnega vidika je za večji sistem potrebna večja investicija, prinaša pa nižje obratovalne stroške. Manjši sistem ima obratno višje obratovalne stroške, vendar nižjo investicijo. Investitor mora pri tem tudi upoštevati celotne stroške in primernost sistema njegovemu objektu, natančneje njegovi okolici. Med vso goro podatkov se bomo najlažje znašli, če si bomo omogočili praktičen preizkus pri sosedu, sorodniku ali znancu.

Potrebujete več informacij o nakupu toplotnih črpalk? Kliknite na povezavo http://www.plasticna-okna.com/toplotna-crpalka/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *