Vitamin B17

Vitamin B17 poznamo še pod imenom amigdalin. Nahaja se predvsem v mareličnih peškah, nekaj pa ga je tudi v drugih sadežih kot so breskve, nektarine, višnje in slive. Mnogi ob imenu »vitamin B17« pomislijo na njegovo povezavo z rakom, saj naj bi bil odlična podpora pri zdravljenju raka, ki je dandanes vse pogostejša bolezen tako pri starejših kot tudi pri mlajših ljudeh. V preteklosti so se ljudje prehranjevali bolj zdravo z veliko sadja in raka takrat še niso poznali. Je vitamin B17 res tisto, kar lahko ubije to zahrbtno bolezen?

Vitamin B17 so kot zdravilo za raka uporabili že davnega leta 1843, danes pa je za farmacijo uporaba tega vitamina zgolj teorija. Mnogi se sprašujejo zakaj. Nekateri so prepričani da B17 sploh ni vitamin in je celo nevaren, drugi pa trdijo, da ga farmacija ne priznava zaradi manjšega dobička.

Sodeč po številnih raziskavah naj bi bil vzrok za raka ravno pomanjkanje vitamina B17, ki ga zaužijemo v zelo majhnih količinah in še to poredko, zato ga je kot preventivo pred nastankom rakastih obolenj priporočljivo jemati preden se bolezen pojavi, potrebno pa je spremeniti tudi sam način življenja in prehrano nasploh. Kemoterapija, ki je najpogostejše zdravljenje pri rakastih obolenjih, ne zna izbirati med zdravimi in rakastimi celicami, zato uničuje vse po vrsti, kar je razlog za izpadanje las, slabost in druge stranske učinke kemoterapije. Vitamin B17 naj bi deloval tako, da uniči samo rakaste celice, zdrave celice pa ostanejo. Če ne pretiravamo z uživanjem in se držimo priporočene količine, potem B17 nima nobenih stranskih učinkov.

V marelični koščici poleg vitamina B17 najdemo še vlaknine in železo, ki popravijo krvno sliko, ki je pri rakastih obolenjih pogosto precej spremenjena. Jedrca je najlažje uživati če so zmleta, lahko jih pa tudi dodajamo ostalim jedem. Če koščico zdrobimo pridemo do jedra, podobnega mandeljnom, ki ga lahko posušenega uživamo samostojno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *