Žarnice

žarniceVsaka stvar na tem svetu ima svojo funkcijo. Nekatere stvari so bolj potrebne, druge manj. Ene so potreba, druge so luksuz. Človek si jih je izmislil, ker jih potrebuje za lažji, udobnejši in ugodnejši vsakdan. Enako so tudi žarnice, brez katerih si danes ne predstavljamo, pravzaprav si ne predstavljamo življenje brez elektrike. Žarnice pretvarjajo električno energijo v svetlobno, zato so tako nujno potrebne. Običajno so izdelane iz stekla, vsebina pa je kemično nevtralen plin.

Včasih smo poznali samo hruškaste oblike žarnic, danes pa ne samo, da so nam na voljo razne oblike žarnic, dostopne so tudi v različnih barvah. Večina današnjih svetil ima tudi več žarnic hkrati, tako da če želite poskrbeti za osvetlitev, potem je zagotovo to mogoče tudi doseči z večjim številom žarnic. Odvisno je od tega, kakšno osvetlitev želimo.

Žarnice so na voljo že v skoraj vsaki trgovini, kjer se prodaja tudi hrana in druge življenjsko nujne dobrine. Ker so tako pomembne in, ker jih enostavno nujno potrebujemo.

Vendar pa so žarnice potrošni material in imajo določeno življenjsko dobo, tako da jo tudi sproti moramo menjavati. In, kako neprijetno, ko se znajdemo kar naenkrat v temi. Četudi je elektrika doma, ni svetlobe. Zato običajno imamo tudo doma rezerve, ker žarnice nikoli ne »opozorijo« pred koncem. Da se nam ne zgodi, da ostanemo brez svetlobe, si jih zagotovimo nekaj za rezervo.

Ker smo ljudje dejansko skoraj odvisni od svetlobe, saj si ne znamo predstavljati, da bi v temi hodili in opravljali opravke. Sploh ponoči, kajti čez dan je sončna svetloba dovolj, medtem, ko za noč potrebujemo drugo svetlobo. Doma je običajno elektrika, zato potrebujemo žarnice, lahko si omislimo tudi razne baterije ipd., vendar pa vemo, da brez te opcije, ki je najbolj rabljena, je naše bivanje lahko oteženo. Po svetu so še ljudje, ki živijo brez te, vendar pa to zagotovo otežuje njihova življenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *