Bolonjska omaka

bolonjska-omakaKateri ljubitelj testenin ne pozna najbolj znane omake za testenine – bolonjske omake. Kot že ime pove izvira bolonjska omaka iz kraja Bologna v severni Italiji. Prvi zapisi o okusnem mesnem raguju izvirajo iz 18. stoletja. Glavna sestavina bolonjske omake sta mleto meso in paradižniki. Pravi italijanski kuharski mojstri bi naj za meso uporabili le govedino. V naših krajih pa se dela bolonjska omaka največkrat iz mletega mešanega mesa, se pravi iz govedine in svinjine.

Poleg čebule, česna, zelene in korenja se mora v omako bolognese dodati tudi nekaj rdečega vina. Pri dodajanju vina v jedi pa upoštevajte pravilo, da pri kvaliteti vina ne gre skopariti. Boljše vino kot boste uporabili, boljši okus lahko pričakujete in obratno. Glede paradižnika. Če nimate pri roki kakšnega domačega, sočnega in res okusnega, je boljše da uporabite sesekljan paradižnik, ki ga lahko kupiti v pločevinkah v vsaki trgovini.

Ko prepražimo v posodi čebulo, dodamo naribano korenje in sesekljano zelenjavo. Na hitro prepražimo, nato dodamo meso. Ker se mleto meso velikokrat sprime skupaj, ga med praženjem s pomočjo vilice drobimo. Ko je meso za bolonjsko omako prepraženo, prilijemo kozarec dobrega rdečega vina. Ko polovica vina povre, dodamo paradižnik. Prilijemo še kozarec vode ali še boljše goveje jušne osnove. Premešamo, začinimo in pokrijemo posodo. Bolonjska omaka se naj pri nizki temperaturi kuha vsaj 1 uro in pol. Med kuhanjem omako večkrat premešamo. Omako začinimo s soljo in poprom ter lovorjevim listom.

Pravi Italijani ob bolonjski omaki ne postrežejo špagetov kakor je to navada pri nas, ampak največkrat uporabijo tagliatelle (široke rezance). Jed serviramo tako, da bo navodilih z embalaže skuhamo testenine. Odcejene testenine porazdelimo po krožnikih, prelijemo z omako in izdatno potresemo z naribanim parmezanom. Med najbolj priljubljenimi parmezani so Grana Padano in Parmigiano Reggiano. Za piko na i okrasimo testenine z bolonjsko omako s svežimi listi bazilike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *