Zakaj je suhi led prijazen do okolja?

Kot vemo je suhi led ogljikov dioksid v trdnem agregatnem stanju. Ogljikov dioksid pa je odpadek v številnih industrijah. Ta odpadni CO2 se tako za potrebe izdelave suhega ledu ujame in spravi v trdno agregatno stanje ter se ga kot suhi led ponovno uporabi. Torej suhi led je v bistvu odpadek, ki se ga ponovno uporabi. S tega vidika gre za recikliranje ene vrste odpadka, ki je sicer že bil izpuščen v okolje. Več informacij o čiščenju s suhim ledom, preberite tukaj: https://blasttehnik.si/obdelava-povrsin/suhi-led/

Postopek čiščenja je tako tudi povsem nestrupen (v primerjavi s kemičnimi čistili) in nenevaren za operaterja in njegovo okolico.

Poleg tega je pomembno dejstvo tudi, da suhi led ne ustvarja sekundarnih odpadkov. Ostane le umazanija, ki smo jo odstranili s površine. Ne ostaja čistilo pomešano z umazanijo, pesek, steklo ali plastika kot pri nekaterih peskalnih metodah. V primeru, da uporabljamo suhi led, tega ni. Zbran odpadek (sicer odvisno od tega za kaj gre) pa je tako enostavneje možno reciklirati ter še dodatno ohraniti naše okolje.

Je pa to, da suhi led ne ustvarja sekundarnih odpadkov, še dodatno pomembno za sam proces čiščenja. In sicer odstranjeni odpadki in »čistilo« ne ostaja v kakšnih težko dostopnih mestih, da bi bilo potem potrebno še dodatno čiščenje teh odpadkov. Suhi led tudi zaradi tega razloga omogoča hitrejši potek čiščenja v primerjavi z ostalimi tehnologijami.

Glede okolja pa je to še dodaten plus, saj ni potrebnih dodatnih čistil za odstranjevanje omenjenih nečistoč, ki sicer še dodatno bremenijo naše okolje.

Suhi led ne pušča niti ostankov vode

Kot že omenjeno, suhi led v postopku čiščenja ne potrebuje dodatnih kemičnih čistil ali drugih medijev, ki bi podaljšali proces čiščenja z odstranjevanjem le-tega. Ampak suhi led v postopku tudi ne potrebuje ali ustvarja vode. Voda se namreč ob čiščenju z drugimi mediji onesnaži in dodatno oteži delo. V tem primeru ni stika z vodo. Tudi suhi led, kljub imenu led, ne vsebuje nobene vode. Naj spomnimo, da gre za ogljikov dioksid v trdnem stanju. Torej tudi po uporabi suhega ledu, le ta enostavno izpari v zrak in za seboj ne pusti ničesar. Le odstrani umazanijo s površine, ki jo nato lahko izberemo in nadalje recikliramo.

Za čiščenje s suhim ledom so potrebne posebne naprave, ki nam omogočajo uporabo suhega ledu. Pogovorno jih imenujemo blasterji. Načeloma pa delujejo na principu stisnjenega zraka, za kar potrebujemo kompresor. Naprave suhi led s pomočjo stisnjenega zraka »izstreljujejo« pilule suhega ledu na površino, te pa ob sublimaciji s površine odstranijo umazanijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *