Domača sončna elektrarna

domača elektrarnaKaj početi s sončno elektrarno? Z njo lahko celo nekaj zaslužite ali prihranite. Trenutno verjetno plačujete mesečne položnice svojemu ponudniku električne energije. Te so običajno vso leto malo višje. Če ste varčni, je vmes morda kakšna nižja. Nekaj lahko prihranite tudi z nakupom bolj varčnih aparatov. Več črk A imajo na nalepki, bolje je. Z striktnim izklapljanjem naprav, ki niso v uporabi boste počasi morda zmanjšali vsoto še za kak euro. Popolnoma pa se položnic za elektriko ne boste znebili do smrti. Ali pač?
Kliknite na povezavo, če vas zanima domača sončna elektrarna,

Z namestitvijo fotovoltaičnih celic na streho ali drugo primerno površino, lahko začnemo z proizvodnjo svoje elektrike. To lahko prodajamo ali porabljamo sami in le viške oddajamo nazaj v omrežje. Lahko pa se odločimo tudi za Net Metering metodo. Ta je v Sloveniji na voljo šele krajši čas. Pomeni, da viške oddamo v omrežje. Ponoči ali v slabših vremenskih razmerah, ko težko sami proizvedemo dovolj, elektriko dobivamo iz omrežja. Števec v hiši se tako vrti veliko počasneje. Plačamo le toliko elektrike, kot je nismo uspeli proizvesti sami. Če smo si zgradili ravno prav veliko elektrarno bo znesek na položnici nič.

Življenjska doba običajne sončne elektrarne je 30 let. Odvisno od velikosti, jih prvih petnajst let odplačujemo. Drugih petnajst nam prinašajo le še dobiček. Tudi če ne postanemo samostojni podjetnik in elektriko prodajamo, si lahko z njo zmanjšujemo račune. To pa lahko počne vsaka fizična oseba. Uporaba Net Meteringa se ne obravnava kot prodaja elektrike, zato ni bojazni, da bi zaradi njega izgubili pokojnino ali morali plačevati kakšen dodaten davek.

Velikost sončnih elektrarn za zasebne porabnike je omejena navzgor. Zgradite lahko tako z največ 11 kVA moči. Pred izgradnjo si lahko sami preračunate, če se vam naložba splača. Primerjajte vaše trenutne položnice za elektriko in odštejte toliko, kot nameravate proizvesti sami. Pri izgradnji vam da nekaj zraven še država, saj gre za čist vir energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *