Sibirske borovnice sadike

sibirska-borovnica-sadika

Prikupne, drobne ali debele, popolne, mehke, sočne, sladke. Temno vijolične, že malenkost vlečejo tudi na modro. Ste takoj pomislili na barovnice? Ste ljubitelj borovnic? Običajno komaj čakate čas, ko te dozorijo in se jih odpravite nabirati? Ali pa se raje odpravite v trgovino in tam vzamete kakšno košarico ali dve. Vsi vemo, kako zdrave so borovnice in, da poleg odličnega okusa nudijo še mnogo več. Katere pa imate vi najraje? Poznate le klasične okrogle borovnice ali ste slišali za katere druge tudi? Recimo za sibirske borovnice? Potrebujete sadike sibirske borovnice?

Le kaj vam pade na pamet, ko slišite sibirske borovnice? Zakaj neki imajo takšno ime. Verjetno ste pomislili na sibirskega tigra, vendar ta nima ničesar skupnega z borovnicami. In, kako se razlikujejo od nam znanih borovnic? Kaj pa, če vam rečemo majska jagoda? Ste sedaj povezali? Sibirske borovnice so v Sloveniji majske jagode.

Sibirske borovnice imajo sladko kisel okus, so zelo sočne in se od klasičnih razlikujejo tudi po obliki, saj so sibirske borovnice bolj podolgovate. Če ste jih poskusili in so se vam dopadle, zato bi jih želeli saditi in vsako leto uživati kar iz domačega vrta, bodite previdni pri izbiri sadike, saj so te zelo različne. Običajno vedno predlagamo sorto, ki ima debelejsše in ne grenke plodove. Saditi pa moramo najmanj dve sorti, bolje je tudi več, zato da se medsebojno oprašijo. Tako boste lahko uživali v njihovi sladkosti.

Mogoče pa se imenuje sibirska borovnica prav zato, ker je izjemno odporna na nizke temperature, kakor tudi na poletne vročine. Običajno so zrele nekje v začetku maja (mogoče zato ime majska jagoda), vendar pa je zelo odvisno tudi od klimatskih razmer in od same sorte borovnic.

Ne glede na to, katere so vam ljubše, s katerimi se raje sladkate, katere želite mogoče celo na svojem vrtu, zelo pomembno je, da so borovnice tudi izjemno zdrave!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *